TUSTA NASIL 24. OLDUM!

Tus için çalışma Çalışma stratejileri

Moderatör: SistemYönetim

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Shifu
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 91
Kayıt: Çrş Eki 26, 2022 10:53 pm
Reputation: 105

TUSTA NASIL 24. OLDUM!

Mesaj gönderen Shifu »

MERHABALAR
BEN DR. ABDULLAH KAYA. 2020 MEZUNUYUM. ŞUAN AKTİF AİLE HEKİMİ OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM.
Size tus sürecimi anlatmak istiyorum. Tabi bu anlatacaklarım kendi kişisel tecrübelerim. Kimseyi kesinlikle yanlış yönlendirmek istemem sadece bir meslektaşımıza bile katkım olursa çok mutlu olurum. Çünkü bu süreçte ben de çok çıkmazlara girdim neyi nasıl yapmam gerektiğini gerçekten bilmediğim çok oldu. Umarım ufakta olsa katkım olur.
Dediğim gibi 2020 mezunuyum. 5-6. Sınıfta tusemin öğrencisiydim. O süreçte kitaplarımı doldurmuştum ve en az 2-3 defa okumuştum. Sonra birgün asistanlığı, nöbetleri düşününce tusu çok radikal bir şekilde tamamen bıraktım. Çünkü 36 saat insanlığın insanlığa sığmadığını düşünüyordum. Tam 2.5 yıl tusu kafamdan tamamen silmiştim ve aktif pratisyen hekimlik yapıyordum. Ta ki geçen sene nöbet ertesi izinler gelinceye kadar. Açıkçası bu benim için bir milat oldu ve tekrar tus çalışmaya karar verdim. Sonra eski kitaplarıma baktım gerçekten eski kaynaklarım vardı. 2017den kalma kaynaklarım bile vardı. Eski kaynaklarımla mı yoksa yeni kaynakları mı alsam diye düşünürken tekrar dinlemenin çok zamanımı alacağını düşündüm ve eski kaynaklarımla çalışmaya karar verdim. Sadece dahiliyeden atilla uslunun dahiliye konu anlatımını dinledim. Ama sonradan farkettim ki klinik dersleri cidden dinlemenin çok anlamı yokmuş. Ders ders hepsinden detaylıca sonra bahsedeceğim.
Neyse ekim-kasım gibi atilla usluyu aldım dinledim. Dahiliye kaynağımı doldurdum.
Sonra temeli hızla 2 defa tekrar ettim.bir kitabı ortalama 3 gün içinde tekrar etmeye çalışıyordum. Kitapları genel olarak hızlı tekrar ederdim. Subkortikal diyorlar ya tamamen o şekilde. Tamamen herşeyi unutmuşum bu geçen sürede diye düşünüyordum. Ama çalışmalara başladıkça hatırlamaya başladığımı farkettim.
Daha sonra kliniği de bir kere okudum onu da elimden geldikçe hızlı okudum. Sonra klinikte bitince bir ders çalışma sıralaması yaptım. Şu şekildeydi: PATO-DAHİLİYE-BİYOKİMYA-PEDİATRİ-FİZYO-K.DOĞUM-K.STAJLAR-ANATOMİ-GENEL CERRAHİ-MİKROP-FARMA.
Sürekli bu döngüyle çalıştım. Şuana kadar sadece konu kitaplarını okudum. Bundan sonra temelden sadece konu kitaplarımı okudum ama klinikten bir daha konu kitaplarına bakmadım. Klinikten sadece soru kitabım vardı ve her döngüde o soru bankasına tekrar atıyordum. Dikkat edin çözdüğüm sorulara tekrar attım. Daha sonra tusanaliz notlarını araştırıp güncel notlarını aldım. Çünkü hem güncellerdi hem de ekstra dikkat etmem gereken şeyleri okuyunca ha bak bura daha önemli diyordum. Bu arada ben tusanalizin hem temelini hem de kliniğini aldım ama sadece kliniğine çalıştım. Bunlar ana kaynaklarıma ekti. Onları şu şekil çözüyordum. Özellikle soru bankası çözerken tusanalize de mutlaka bakıyordum. Şöyle: mesela diyelim dahiliye programım var ve soru kaynağını çözüyorum. Hemato konusunu çözünce mutlaka tusanalizden hemato konusuna da bakardım ve her tekrarımda bunu mutlaka yapıyordum. Çünkü bana farklı bir bakış açısı kazandırdı gerçekten klinikten. Birazdan her dersi tek tek açıklayacağım. Ama şunu söyleyeyim hani bir söylem var ya temel tek kaynak bol tekrar diye. Bu kesinlikle doğru arkadaşlar. Ama klinikte ben bol soru yerine sağlam bir soru bankası ve her defasında onu tekrar ettim. Bundan da fayda gördüm.
Klinik için başta sadece 1 defa okudum sonra konulara bir daha bakmadım sadece soru bankasını her döngüde tekrar edip durdum. Bu kaynaklar bana göre piyasadaki en iyi soru kitaplarıydı. Bunların detaylarını aşağıya yazacağım. Bu konularda bikaç istisna var onları da aşağı yazınca anlarsınuz zaten.
Totalde 6 ay bandında bir çalışma sürem oldu. Son aya kadar yukarda bahsettiğim sıralama ve metodla çalıştım son ay ise sarmal programa geçtim onunda detayını paylaşacağım.


Şuana kadar süreç nasıl ilerledi anlatmaya çalıştım. Şimdi ders ders analizlere geçeceğim.

PATO:
Emrullah beyazyıldızın konu kitabı vardı. Sürekli onu tekrar ettim birde son bir aya girmeden soru bankasını bir kere çözdüm. Tusbudydeki ders ders denemelerdeki patoloji sorularını da çözdüm. Onlara da her pato çalıştığımda ara ara tekrar atıyordum.

BİYOKİMYA:
Saygın hocanın belki de 2016 yılındaki kaynağı vardı bende. Kitap çok eski olduğu için bence bana çok fayda sağlamadı. Ama saygın hocanın anlatışı nerdeyse dersini dinlemenin üzerinde 3-4 yıl geçmesine rağmen sanki yeni anlatıyor gibi kafamda canlanıyordu. Ama dediğim gibi kaynak çok eksik. Bence güncel olarak yavuz şahin biyokimya alınıp dinlenilebilir. Ayrıca Soru falan çözmedim. Sadece tusbudydeki sorulara bazen bakıyordum.

FİZYO:
Tusemin kaynağıydı onu çalıştım ve her döngüde o kitaba tekrar attım.

ANATOMİ:
Sadece smt kitabını okusak yeterli bence. Gerçi tuşta baya bi zorladılar anatomiyi ama her döngüde sadece smt okuyordum.

MİKROBİYOLOJİ:
Tusemin eski kaynağıydı. Yani Altan hocanın kaynağıydı. Sadece onu çalıştım soru falan çözmedim ama bence yeterli değil, feyyaz akayı öneririm.

FARMA:
İhsan bağcıvanın 2020 tusem farma slaytı vardı bende. 200 sayfa civarlarında. Eski olmasına rağmen bence tek başına yeter soruya falan da gerek yok. Her defasında dönüp dönüp takılmadan okuyun arkadaşlar.


DAHİLİYE:
Atilla uslunun konu kitabını sadece bir kere okudum. Ama işin özü soru bankası arkadaşlar. Dahiliye vaka kırmızı kitaplar kitabını mutlaka alın. Ben belki onu 4 defa falan çözdüm,tekrar ettim.
Ayrıca her soru çalışma döngümde tusanalize mutlaka bakardım yukarda yazdığım gibi şu şekilde: mesela diyelim dahiliye programım var ve kırmızı vaka kitabını çözüyorum. Hemato konusunu çözünce mutlaka tusanalizden hemato konusuna da bakardım ve her tekrarımda bunu mutlaka yapıyordum. Birde tusbudydeki dahiliye denemelerini de çözüyordum ve onlara da tekrar atıyordum.


PEDİATRİ:
Özgür hocanın kaynağı vardı bende. Çok karışık ve kompleksti bence. Okuduktan sonra gerçekten pediatriden çok korkuyordum. Çok zor gelmişti. Ama ahmet erkek efsane imparator soru bankasını aldım ve her defasında tekrar ettim soru bankasını. Konu kitabına bir daha bakmadım. Ahmet erkeğin pediatri sou bank alın mutlaka tekrar atın bence. Aynı şekilde dahiliyeden yaptığım gibi tusanalizin ders notlarına da tekrar atıyordum ve tusbudydeki pediatri denemelerini çözüyordum.

KADIN DOĞUM:
Tusemin eski kaynağı vardı. Oktay hocanındı. Sadece altını çizdiklerimi okudum hep temel gibi tekrar attım. tusbudydeki sorular hariç Soru falan çözmedim. Aynı şekilde tüm klinikten yaptığım gibi tusanalizden ek yaptım ve tusbudydeki ders ders denemelerini çözüyordum.


GENEL CERRAHİ:
Tusemin eski bir kaynağı vardı bende onu zamanında hiç beğenmediğim için arkadaşımdan ahmet erkeğin konu anlatımını aldım. eski bir kitaptı. Oda hikaye gibi gelmişti bana. Ama hiç konu bakmadan da olurmuş. Bence kesinlikle levent kodal soru bankasını alın ve mutlaka tekrar edin ben çok faydasını gördüm sadece o kitabın yeterli olduğunu düşünüYorum. Aynı şekilde tüm klinikten yaptığım gibi tusanalizden ek yaptım ve tusbudydeki GENEL CERRAhi denemelerini çözüyordum.


KÜÇÜK STAAJLAR:
Evet küçükler bir derya deniz ne kadar çalışsan da hep insanı korkutuyor. Ama Allahtan kolay soruyorlar. Ben de tusemin eski kitabı vardı onu sadece bir kere okudum. Ondan sonra irşadi hocanın binbir soru kitabını aldım. Sonra çok eksik hissedince data vaka kitabını da aldım. Başta çok zor gelmişti data vaka. Ama daha sonra sadece data vaka sorularını tekrar ettim. Aynı şekilde tüm klinikten yaptığım gibi tusanalizden ek yaptım ve tusbudydeki ders ders denemelerini çözüyordum.


Yukarda anlattığım gibi son aya kadar bu şekil çalıştım. Yukarda her şeyi yazdım. Ama tekrar söyleyeyim; temel tek kaynak bol tekrar , klinik ise en iyi soru kaynaklarını alıp onları tekrar etmek. ayrıca ben yukarda yazdığım gibi tusanalizi de ek yaptım ve tusbudyde ders ders denemelerine bakıyordum.
Son bir ay ise sarmal programa geçtim onuda kesinlikle tavsiye ederim. Bana çok katkısı oldu. Düzenli bir şekilde çalışınca o kadar hızlanmıştım ki sarmal program bir ay sürmesi gerekirken son 9 gün kala bitirdim. Ve tekrar programı başa sardım son 3-4 gün ise sadece eksiklerim üzerine gitmeye çalıştım ve özellikle temelde hemen hemen herşeye bakmaya çalıştım.
Sarmal programın fotoğrafını aşağı paylaşacağım. Genel olarak 8 saat çalışıyordum son ay 9un altına hiç düşmedim son 10 gün ise 10 saatin altına düşmedim.
Bu şekilde çalıştım arkadaşlar. Aklınıza takılan her şeyi de sorabilirsiniz.
Tus gerçekten zorlu bir süreç ama emek verdin mi karşılığını en güzel alacağın sınav bence. Ben 2.5-3 sene araya rağmen bu sonucu yaptıysam gerçekten isteyen herkesin de yapabileceğini düşünüyorum.
Hepinize bu zorlu süreçte yürekten başarılar dilerim sevgili meslektaşlarım.
Başarılarla dolu güzel bir sonuç almanız dileğiyle...
Cevapla

“Çalışma stratejileri” sayfasına dön