TUS sürecinde sizi geriye atabilecek durumlardan kaçınma yolları

Tus için çalışma Çalışma stratejileri

Moderatör: SistemYönetim

Cevapla
Kullanıcı avatarı
hus42bkl
Doçent Üye
Doçent Üye
Mesajlar: 69
Kayıt: Pzt Ağu 28, 2023 8:17 am
Reputation: 102

TUS sürecinde sizi geriye atabilecek durumlardan kaçınma yolları

Mesaj gönderen hus42bkl »

Merhaba arkadaşlar. Tus çalışmaya başlayacaklar,çalışanlar ve çalışıp da ilerleme kaydedemeyenler için 2023 eylül tusundan sonra kendi çalışma sürecimi değerlendirdim ve madde madde bazı örneklerle çıkarımlarımı yazmak istedim. Tabiki tavsiye, öğüt vermek bana düşmez. Sınavım mükemmel geçmedi açıkçası ama yüksek puan alanların şunu şunu yaptım deyip neleri yapmanızı önerdiği gibi ben de neyi yanlış yaptım, nerede hata yaptım, nasıl zaman kaybettim onları derleyeyim dedim ve aynı hatalara düşmemeniz için faydası olacağını düşündüm. Açıkçası Tus sürecinde sizi geriye atan en büyük etmenler psikolojik sıkıntılar, zamanı yönetememe, yanlış yöntemler, belirsizlik, çalışmaktan bunalma, kendinizi izole etmenizin getirdiği sosyal sıkıntılar vs. oluyor. Bunlara çözüm bulmadan "Çalışamıyorum." sorununu çözemiyorsunuz. Sadece bir süre daha öteleyip aynı sıkıntıları yaşıyoruz.

Konu başlıkları şeklinde sıralayıp açıklamaya çalıştım.

1-TUS İÇİN İSTİFA ETME HUSUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Öncelikle Mayısta istifa edip gözü karartıp tus çalışmaya başlayan 5 yıllık bir hekim olarak ilk önerim uzun süredir dersten uzak kalmış halihazırda pratisyenlik yapan istifa edip tusa girmeyi düşünen arkadaşlar için. Öncelikle istifa edecekseniz 2 konuyu önceden halletmeniz size çok fayda sağlar. Birincisi size bu süreç boyunca yetecek bir birikim yapmış olmanız lazım. İkincisi ise aktif hekimlik yaparken istifadan önceki birkaç ayda offline izleme veya kitap doldurma işlerini halletmeniz ve hafif hafif çalışmaya başlamanız gerekiyor. Çünkü istifa ettikten sonra offline izleyip çok vakit kaybediyorsunuz. Ve uzun süredir dersten uzak kaldığınız için nasıl çalışmanız gerektiğini öğrenmek çok uzun bir süre alıyor. Offline,kitap doldurma,nasıl çalışmak gerektiğini öğrenme işleri kişiye göre 2-4 ay arası süre kaybettirebiliyor. Bu yüzden hem sınav yaklaşıyor konular yetişmiyor diye hem de diğer tusa kalacak öngörüm bu değildi çok birikimim yok diyerek depresyona girebilirsiniz ve istemediğiniz bir bölümü yazabilir veya pratisyenliğe geri dönebilirsiniz.

2-PLANLI OLMAK
Çalışma stratejileri, ezberleme teknikleri, hangi kaynaklar daha iyidir meseleleri kişiden kişiye değişiyor. Ama değişmeyen tek bir şey var.
Planlı olmak ve süreklilik sağlamak. Planlı olmaya değinip sürekliliği 3. maddeye bırakayım. Eğer ki haftalık veya aylık olarak öngürülebilir iyi bir planlama yaparsanız çalışma motivasyonunuz çok artıyor. Tus sürecimin başlarında spontan çalışıyordum, bir süre sonra o dersten sıkılıyordum başka bir derse rastgele geçiyordum. Fakat bunun getirdiği belirsizlik beni hep yavaşlattı, kısa sürede bitirebileceğim dersi 2-3 hafta geçmesine rağmen bitiremedim ve motivasyonum bozuldu. Bir gün bir planlama uygulaması indirdim. 1 ay gün gün hangi dersi, o dersten ne çalışacağımı, dersi kaç günde bitireceğimi, hangi gün spor yapacağımı, hangi gün mola vereceğimi sınırlarımı zorlamayacak şekilde planladım. Ve daha öncekine nazaran çok daha verimli çalışabildiğimi fark ettim, planı uygulayabilmek de özgüvenimi arttırdı.

3-SÜREKLİLİK
Çalışmada geriye atan en önemli şeylerden biri de sürekliliği sağlayamamak. Bunu sağlayabilmek için sınırlarınızı bilmek, o sınırlar dahilinde çalışmak, gerektiğinde de dinlenmek gerekiyor. Örneğin ilk defa tusa başlıyorsanız ilk günden 8 saat çalışmak mental ve fiziki olarak sizi çok yorduğu için sonraki 4-5 gün ortalama 1-2 saat çalışıyorsunuz. Ve bu sizi başarıya götürmüyor aksine düzenli çalışamıyorum kafasına giriyorsunuz motivasyonunuz bozuluyor.
O yüzden ilk defa çalışıyorsanız sınırınızın kaç saat olduğunu belirleyip yavaş yavaş bunu yükseltip uzun saatler çalışmaya ve konsantre olmaya alışana kadar sabretmek gerekiyor. Çünkü devamlı 4 saat çalışabilmek bir gün 8 saat 4-5 gün 1 saat çalışmaktan daha verimli. Araya ne kadar verimsiz günler girerse bilgileri unutmanız daha kolay olur.

4-DİNLENMEK
Çalışmak kadar dinlenmek de önemli. Özellikle benim gibi istifa edip maddi sıkıntıya girmemek için tusu kazanmam lazım diye kendinizi şartlayıp en başta çalışmaya fazla abanınca bir süre sonra piliniz bitiyor. Fakat bu pili doldurmak uzun süre alıyor. Sanki şarjı biten nokia 3310 u 1 gün boyunca şarj ediyorsunuz gibi oluyor. 1 ay iyi çalışıp 2 hafta çalışamayabiliyorsunuz. Fakat kendi sınırlarınızı iyi belirleyip çalışma günü/dinlenme günü kimine göre 7/1 kimine göre 10/1 kimine göre 15/1 şeklinde çalışma-dinlenme periyotları ayarlasanız gün içinde akıllı telefonunuzun azalan şarjını 15-20 dk gibi kısa sürede fullemek gibi oluyor ve çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Çalışmayı bilmek kadar dinlenmeyi bilmek de önemli. Tabi bu mola günlerini güzel etkinliklerle taçlandırırsanız psikolojik olarak daha stabil oluyorsunuz.

5-SPOR
Spor spor spor. Ben bunun değerini son ay sporu bırakınca anladım. Aslında havuz üyeliğim sona ermişti ben de sınava az bir süre kaldı diye yenilemedim. Fakat gidip parkta koşabilirdim ama yapmadım. Sonra ne mi oldu? Her gün aynı saatte yatıp sabah erken saatte kalkabilen ben sabahları erken kalkamaz oldum, uyku düzenim bozuldu, eskiye nazaran daha fazla uyumama rağmen daha yorgun kalkmaya başladım, konsantrasyon yeteneğim azaldı. Bir spor neleri değiştirebiliyormuş. Teorik olarak sporun ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz fakat spora ara vermenin pratik olarak bu denli zarar vereceğini düşünemiyoruz. Zaten sürekli masa başında oturup ders çalıştığım halde neden kilo almadığımı yüzme ve bisiklet sürmeye borçlu olduğumu yeni fark ettim orası da ayrı bir artı. :)

6-OLUMSUZLUKTAN KAÇINMA
Olumsuz kişilerden, kötü çalışma arkadaşlarından uzak durun. Hatta sosyal medyada da olumsuz şeylerden kendinizi izole edin. Evet bencilce görünüyor olabilir ama acı gerçek bu. Kendinize bir yol çizdiyseniz artık rasyonel ve pragmatist olmak zorundasınız. Bunu acı bir şekilde deneyimlemek zorunda değilsiniz deneyimlemiş olan biri size söylüyor. :) Kendi olumsuz düşüncelerinizi görmezden gelmeyi öğrenmek zor olabiliyor fakat etrafınızdaki olumsuz şeyleri eleyebilirsiniz. Örneğin; tusbuddyniz sürekli "çalışamıyorum, edemiyorum, ne yapacam?" diye mızmızlanıyor ve siz bir öneri verdiniz teselli ettiniz 2 teselli ettiniz ama 3. sü artık olmamalı. Kibar bir üslupla uyarın kendine çeki düzen versin veyahut artık tek çalışmak istediğinizi belirtin.
Maalesef pozitif ve negatif yan yana gelince genelde yutucu taraf negatiflik oluyor. Bir çalışma arkadaşınızın olmasını istiyorsanız bu başarılı, çalışkan ve pozitif bir kişi olmalı. Başkalarının sizi aşağı çekmesine izin vermeyin.

7-SABAH ERKEN SAATLERDE ÇALIŞMA VERİMİ
Günün en verimli saatleri sabahın erken saatleri, boşuna erken kalkan yol alır dememişler. Sabah erken kalkmaya kendinizi programlayın. Derse ne kadar geç başlarsanız gününüz o kadar ölüyor. Benim gibi uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız bunu elde etmek disiplinli ve planlı bir rutin oluşturmaktan geçiyor. Her gün aynı saatte yatmaya alışmalı bunu sağlamak için sosyal medyada çok vakit geçirmemeli, yatmadan önce 1-2 saat tv,pc,telefondan uzak durmalı, gerekirse saat 16:00 dan sonra kahve, çay tüketmemeli, aksine yatıştırıcı etkili bitki çayları içilebilir, düzenli spor yapılmalı. Tabi bunları yapabilmek zor, çoğu zaman uygulayamadım fakat uyguladığımda da karşılığını aldım.


8-SABAH DERS ÇALIŞMADAN ÖNCEKİ HAZIRLIK SÜRECİ
Peki sabah erken kalkıyorum ama çalışmaya başlamam uzun sürüyor diyorsanız ne yapmalıyız? Kalktığınızda ayılmanıza harcanan ölü zamanı başka bir işe harcayıp o süreyi kısaltmak lazım. Her sabah aynı rutini uygularsanız o rutinin sonuna doğru beyniniz ders çalışmanın yaklaştığını algılar ve kendini hazırlar. Sabah uyandıktan sonra ders çalışmadan önce 15-20 dk lık aynı rutin oluşturmanız lazım. Örneğin sabah uyandığınızda çay-kahve suyu koyup o demlenene kadar yüzünüzü yıkar,yatağınızı toplar 5 dk ısınma hareketleri yaparsınız. Bir şeyler atıştırırken online soru falan bakabilirsiniz. Benim rutinim buydu ve max 15-20 dk sürerdi. Ve kahvemin son yudumlarına doğru ders çalışmaya hazır hissederdim. Çünkü aynı rutini oluşturunca Pavlov'un köpeği gibi ders çalışmaya şartlanıyorsunuz.

9-TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Çalışmak istemiyorum, çalışmaktan bıktım, hiç içimden çalışmak gelmiyor, bunaldım durumuna gelince ne yapmalıyız. Yukarda saydığım 8 madde bunu engellemek içindi. Fakat buna rağmen bu duruma geldiyseniz ne yapmak lazım? TUS süreci çok patolojik bir dönem arkadaşlar. Hatta uzun çalışma süreci sonunda bazı dönemler psikolojiniz o kadar bozuluyor ki konversif semptomlarınız bile oluşabiliyor. Dahiliyede Göğüs hast. çalışırken bir gün dispne yaşayabiliyorsunuz. Böyle bir şey olduğunda organik bir patoloji çıkmazsa kendinizi sorunlu gibi hissedebiliyorsunuz. Bu normal bir şey. Çünkü tus çalışmak zaten patolojik bir süreç, insanüstü bir çaba harcıyorsunuz ve bu yaşadıklarınız vücudunuzun "Artık yeter." deme şekli. Peki bunu çalışma sürecimizi sekteye uğratmadan nasıl atlatalım? Kısa bir detoks ile. Çünkü tükenmişlik sendromu sadece dinlenme ile geçmiyor. Birkaç gün zihninizi dinlendirecek ilginizi çeken farklı bir uğraş ile meşgul olmanız sizi kendinize getirebilir. 2-3 ay ders çalışma sonunda tükenmişlik sendromuna girdiğim bir gün daha önce müzikle alakalı bir eğitimim olmadığı halde polyritm denen şey ilgimi çekmişti bunun teoriğini öğrendim 1-2 gün kafamı bunla meşgul ettim ve sonrasında derse kaldığım yerden devam ettim. :) Hem keyif aldım,hem bir şey öğrendim,hem de zihnimi rahatlattım. Bu sadece bir örnekti, bir başkası annesinin balkonda kurduğu botanik saksı bahçesinin bakımını 2-3 gün üstlenir, bir başkası temizlik yapar kendisini rahatlatır. Artık kendinizi neyin rahatlatacağınızı düşünüyorsanız. Fakat bu aktivite size bir fayda sağlamalı.

10-KENDİ ÖZGÜN ÇALIŞMA METODUNUZU BULMAK
Youtubeda, instagramda, twitterda "nasıl 75 aldım", "nasıl 5 ayda 10 tekrar attım" adı altında birçok taktik paylaşılıyor. Kendinize özgü bir yol belirlemeyip bu taktikleri aynı şekilde kopyalayıp denemeye çalışmak size zaman kaybettirebiliyor. Kimi "hızlı hızlı okudum anlamaya kasmadım çok tekrar yaptım" diyor kimi "önce soru çözdüm yanlışlarım üzerine konu okudum" diyor kimi "sindire sindire okudum tekrar yapmadım ama 74 aldım" diyor. Afedersiniz de bir laf vardır "Bekara karı boşamak kolaydır" diye. Örneğin, siz bir konuyu öğrenmek için mekanizmasını bellemek gibi bir alışkanlığınız oluştuysa kendinizi yavaş bulduğunuz için çalışma önerileri arıyorsunuz ve bazılarının yaptığı "hızlı hızlı oku geç anlamaya uğraşma zaten 3. tekrarda anlamaya başlarsın" taktiği hiçbir şekilde işe yaramayabiliyor. Denedim olmadı ve vakit kaybettim. Çünkü herkes aynı değil. Öncelikle bu maddede çalışma taktiklerini umursamayın demiyorum yanlış anlaşılmasın. Birçok öneri faydalı olabilir fikir edinme açısından bu önerilere kulak kabartabilirsiniz fakat çalışma taktiğinizi, düzeninizi deneme yanılma yoluyla kendiniz oluşturmalısınız kendinize uymayan bir yöntemi kopyalamak size zarar verir. En iyi nasıl düzen oturtuyorsanız öyle devam etmelisiniz.
Resim
Kullanıcı avatarı
Ken Adams
Tusiyer
Tusiyer
Mesajlar: 2
Kayıt: Prş May 18, 2023 2:18 am
Reputation: 4

Mesaj gönderen Ken Adams »

Allah razı olsun, çok güzel özetleyerek ifade etmişsiniz. Tecrübeyi başka insanlara da aktararak faydalı olmaya çalışmak ne kadar güzel. Elinize dilinize sağlık hocam.
Kullanıcı avatarı
hus42bkl
Doçent Üye
Doçent Üye
Mesajlar: 69
Kayıt: Pzt Ağu 28, 2023 8:17 am
Reputation: 102

Mesaj gönderen hus42bkl »

Üye olmadığınız için bu linki göremiyorsunuz.Sitemize üye olarak bu ayrıcalıktan yararlanabilirsiniz.Sal Eyl 26, 2023 12:55 am Allah razı olsun, çok güzel özetleyerek ifade etmişsiniz. Tecrübeyi başka insanlara da aktararak faydalı olmaya çalışmak ne kadar güzel. Elinize dilinize sağlık hocam.
Size ve rate verirken görüşlerini ekleyerek pozitif geri dönüş yapan herkese teşekkür ederim. Umarım bir nebze faydam olur okuyan herkese.
Resim