TUS'A NASIL ÇALIŞMALIYIZ?

Tus için çalışma Çalışma stratejileri

Moderatör: SistemYönetim

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Shifu
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 91
Kayıt: Çrş Eki 26, 2022 10:53 pm
Reputation: 105

TUS'A NASIL ÇALIŞMALIYIZ?

Mesaj gönderen Shifu »

Önceki başlığımızda kaynak ve dersane seçiminin önemli olduğundan , özellikle dersane için il il şartlar değiştiği için bireysel karar verilmesi gerektiğinden bahsettik. Bu kararı hızlı bir şekilde araştırdıktan sonra verdik ve artık çalışma zamanı geldi. Peki nereden başlayacağız? Ne yapacağız?

Önceki başlıkta belirli sıralamalar vermiştim. O sıralamalara göre başlayabilir ya da kendinize uygun bir sıralama yapabilirsiniz. Çok önemli mi bu sıralama, bence değil..

İlk tekrar özellikle dersaneye gitmemiş, gitse bile dinlememiş, dinlese bile TUS'a ara vermiş arkadaşlar için zordur. Çoğu zaman okuduklarını anlamazlar, anlasalar bile arka sayfaya geçtiklerinde unuturlar. Bu da bizde bu iş olmayacak galiba izlenimi uyandırır. Peki bu doğru mu? Hayır..

İlk tekrarda bir şey öğrenmeyi, her şeyin aklınızda kalmasını ve kafanıza yerleşmesini beklemeyin. İlk 3 tekrar arka sayfaya geçtiğinizde önceki sayfayı unuttuğunuz, kitabı kapattığınızda aklınızda hiç bir şey kalmadığı dönem. Ve bence TUS'un en zorlu iki döneminden birisi. Bu dönemde yapılan en büyük hata, geriye dönmektir. Okuduğunuz sayfayı unutsanız bile (ki unutmanız kadar doğal bir şey yok) asla geri dönmek yok ve bunu sorun etmeye de gerek yok.

İlk tekrarı bütün gününü TUS'a ayıran, istifalı bir arkadaşın bitirmesi gereken maximum süre 45 gündür. Bu süreyi aşmamak lazım. Ama ben 60 günde bitirdim diyorsanız ya yeterince zaman ayırmadınız ya da çok fazla ayrıntıya takılmışsınızdır..

Peki bütün günü bomboş bir TUSİYER kaç saat çalışmalıdır? Bence en çalışamadığı günde, en demoralize olduğu günde 6 saat altına düşmemelidir ve genel ortalaması da 8 saatin altına düşmemelidir. Bunlar alt sınırlarımız.. Ben 11 saat çalışıyorum her gün, asla lafımız yok. Ama bir gün 11 saat çalışıp ertesi gün 4 saat çalışacaksanız olmaz. 8 + 8 çalışmanız bundan çok daha faydalıdır.

Hasta oldunuz, yakınınız vefat etti, kötü bir haber aldınız vs. Bu günler elbette program dışı gelişebilecek olaylar. Biraz gaddarca olacak ama böyle günler de bile en azından 1-2 saat çalışmakta fayda var. Amaç ders çalışmadığınız gün olmaması ve TUS'tan uzaklaşmamanız. Telefonunuza yüklerseniz deneme/spot/soru en azından onlara göz gezdirirsiniz..

Peki ben intern'üm, mecburideyim, çocuğum var ben ne yapacağım? Bunlar düzeltebileceğiniz, aşabileceğiniz şeyler değil. Bunlar dışında kalan süre size kalan süredir. 8.00 - 17.00 çalışan birini örnek alalım. Bu süreler arasında da ders çalışmak için en ufak zamanı yok. 17'de mesaisi biten biri yemek-dinlenme vs en geç 19.00'da dersin başına oturabilir. 60dk-10dk şeklinde 4 saat çalışabilir. Sabah da erken kalkıp 1 saatini ayırabilirse günü bomboş olan bir arkadaşın 12 saat çalışmasına denktir bu benim için. Çünkü önemli olan elimizde olan zamanı maximumda kullanmaktır, elimizde olmayan kısım için yakınmak sadece bize biraz daha kaybettirir. İstifali biri için 45 günü aşmaması gereken ilk tekrar, sizin için daha uzun süreyi kapsıyor elbette. Bunu da kendiniz hesaplayabilirsiniz.

Unutmamak gerekir ki; 1 TEKRAR = FASİKÜL + TTS 'den oluşur. TTS olmadan tekrar sayılmaz. TTS için de özellikle 2000 sonrasını çözmek yeterlidir , 2010 sonrası en önemli kısmıdır.

2. ve 3. tekrarlarınız elbette ilk tekrara göre daha hızlı olacaktır. Kendinize güveniniz gelmeye başlayacak, okuduklarınızı hatırlamaya başlayacaksınız. Tabi ki TTS ile desteklemeye devam.

Peki biz sadece TTS çözerek ve fasikül okuyarak mı sınava gireceğiz? Elbette hayır..

Temel Bilimler için;

- TTS ve Fasikül okumak soruların büyük bölümünü yakalamanızı sağlayacaktır.
- Ek olarak çok üzerinde durmadan, soru cevap şeklinde çözülen deneme soruları bile yeterli olacaktır.
- Ama ben ara ara tüm deneme yapıyorum, bu zaman kaybı mıdır? Tabi ki hayır. Elbette asıl olan budur. Diğeri zamanı az olanlar için bir seçenektir sadece.

Klinik Bİlimler için;

- Mutlaka ve mutlaka YDUS soruları özellikle son 5 yılın soruları çözülmeli. Mümkünse 2 kez çözmekte fayda var.
- Denemeleri soru-cevap şeklinde yapmak burada fayda sağlamaz. Burada soruyu okumalı, fikir yürütmeli ve neyi sormak istediğini kavramalıyız. Çünkü artık klinikteki sorular spot şeklinden ziyade biraz daha yoruma açık hale gelmeye başladı ve bu artarak devam edecektir emin olun.
- GenelCerrahi için UTS önerebilirim. İçinde YDUS sorularını da barındıran ve bence bu konuda faydalı olabilecek bir kitap.

Deneme olarak hangi denemeleri çözelim? İlk tercihim elbette TUSTİME son dönem denemeleri. İnanılmaz derecede soru yakalıyor, hiç dikkat etmediğim ayrıntılara dikkat etmemi sağlıyor. Peki ben zaten TİME kursiyeriyim ve bu denemelere giriyorum, ben ne çözeyim? Bence DATA çöz. Mümkünse son yılın denemelerini (eğer çözümlerini bulabilecekseniz) , bulamayacaksınız da PRETUS 6 (5 denemelik DATA kitabı) çözebilirsiniz. Zaten denemeler bir şekilde internete düşüyor, soru için para ödemenize bence hiç gerek yok. Soru kitabı yerine tüm dersanelerin son sene denemelerine yönelmek daha mantıklı. Sorular zaten benzer ve daha güncel..


TTS / YDUS / DENEME hiç fark etmez. Yapabildiğiniz sorunun çözümünü asla okumayın. O çözümler yapamadığınız soru için var. Zaman kaybetmeye gerek yok. Anlamadığınızda, şıklarda hiç bilmediğiniz bir şey gördüğünüzde elbette bakabilirsiniz. Ancak lütfen bir tekrar daha atarım mantığıyla tüm çözümleri okumayın. Çünkü zaten yeni fasikülü okudunuz.

Bunlar yapılması gerekenler arkadaşlar. Asla net çizgiler koymadım, siz de koymayın. Herkesin kendine özel hayatı, kendine özel şartları, kendine özel sorunları var. Bunlar sizin için yol gösterecek ve kendi programınızı kendiniz yapacaksınız. Ben yapamadım derseniz yardımcı olamam, ancak ben şöyle bir program yaptım sizce eksikleri var mıdır? şeklinde gelirseniz elbette yardımcı olmaya hazırım.

Farklı düşüncelere ve ek önerilere daima açığız. Bu başlık altında eksik anlattığımız ve merak ettiğiniz başka şeyler varsa sorabilirsiniz.

TUS psikolojik bir savaştır.. Bu savaşı pes etmeyenler ve boş zamanlarından fedakarlık edebilenler kazanır..
Kullanıcı avatarı
Tabip
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 29
Kayıt: Pzr Eki 23, 2022 12:23 am
Reputation: 32

Mesaj gönderen Tabip »

Başlıktaki yazı başka bir forumdan alıntıdır. Aslını görmek için Üye olmadığınız için bu linki göremiyorsunuz.Sitemize üye olarak bu ayrıcalıktan yararlanabilirsiniz. kullanabilirsiniz.

@Shifu hocamıza bu yazıyı bizimle paylaştığı için teşekkür ediyorum. Ayrıca Tusiyer.ORG üzerinde alıntı içerik paylaşan tüm üyelerimize kaynak belirtmenin etik bir gereklilik olduğunu hatırlatıyorum.
Resim
Cevapla

“Çalışma stratejileri” sayfasına dön